Monday, June 4, 2018

Consider Broken

Malam tu, tengah 'scroll' instagram, aku ternampak kad jemputan. Terkejut, kekecewaan muncul. Normal bagi manusia biasa macam aku jatuh cinta dan terus patah hati. Persoalan kenapa aku cuba nafikan. Ye, memang salah aku sebab tak pernah menghargai. Sebab aku sedar aku ornag susah dan perlu ada pelajaran, barulah aku boleh fikir semua tentang cinta.

Dan sekarang, bila aku ada semua, aku hilang dia. Memang aku tunggu masa yang sesuai, tapi dia tak pernah menunggu. Aku ego, tak pernah nak terima kekurangan yang ada pada dirinya. Dia ada tapi aku tak nampak. Sebab dia tak pernah tanya kenapa.

Hati mana yang tak sedih, bila dapat tahu dia bakal mendirikan rumahtangga. Hati mana tak sakit, tak kecewa bila dia tak pernah nak bagitahu perasaan dia dan saat aku mengharapkannya, dia tak pernah jujur.

Hey, 10 tahun bukan masa yang singkat tau. Dan bukannya sesenang sehari untuk melupakan kamu. Istikharahku akhirnya terjawab, yang kamu memilihnya untuk mendampingimu seumur hidupmu. Dan dia bukannya aku. Alhamdulillah, mungkin 10 tahun aku akan berakhir dalam masa sepulih hari untuk melupakanmu. In Sha Allah.

Dari sekolah menengah, sampailah ke alam pengajian tinggi. Tak mungkin semudah tu aku nak lupakan kamu. Aku tak marah, aku cuma rasa jiwa aku melayang. Sebab agungkan cinta manusia, terlalu mengejar cinta manusia sehinggakan aku lupa cinta DIA lebih indah dari segala apa yang ada. Kerana aku terlalu yakin dapatkan cinta dia sampai aku lalai.

Tak perlu kejar, kalau dia nak dia datang. Wahai hati, bertabahlah. Cinta tak seharusnya memiliki.

Wednesday, January 24, 2018

Dia.

“I lost one thing”
Ye, itu yang keluar di fikiranku, terkeluar dibibirku.
Hilang apa? .
Kasih sayang
Cinta
Perhatian
Yang dia berikan,
Yang aku abaikan.

Sekarang?
Baru terasa penyesalannya.
Perkara dah lama, baru sekarang nak menyesal?
Kerana terlalu mencari yang sempurna,
Sedangkan yang akan menyempurnamanki sudah ada di depan mata
Tetapi aku abaikan, aku sia siakan.

Bukannn.
Tak pernah pun dia tanya. Kenapa?
Tak pernah.
Kerana hidupku tidak sesenang kamu,
Kerana hidupku bergantung kepada orang tuaku
Insan yang aku ingin bahagiakan dahulu sebelum kamu
Aku kejar masa depanku untuk keluarga
dan kubekalkan untuk kamu
Dan sekarang,
Sedikit demi sedikit aku capai.

Namun dalam tak sedar, kamu semakin menjauh
Dan jauh, terus hilang dari pandangan aku.
Aku cuba untuk mengejar kembali,
Walaupun semakin jauh.
Tapi dia makin jauh, kamu makin jauh.
Sedikitpun peluang tu aku tak nampak.

Aku cuba lagi,
Memohon pada yang Maha Esa.
Semoga Dia memberikan aku kekuatan untuk bertahan
dan terus berdoa.
Semoga ia tak terputus.
Semoga penantian bertahun lamanya ini ada jawapannya
Aku cuba, supaya rindu ini sampai
Supaya ia didengari
Dan kamu juga mendoakan hal yang sama
Seperti aku.
Moga istikharahku terjawab.

Ye, sejak sekolah menengah, ku kejar hingga ke politeknik, tapi kamu pergi.
Namun aku tetap teruskan hingga ke universiti. Tapi kamu menjauh. Namun dalam doaku aku dekatkan. Walau dalam mimpi.

Secebis coretan untuk si semut : wawazulkafli 

Tuesday, January 9, 2018

Pejam celik pejam celik dah 2018

Assalamualaikum dunia dan segala isinya.

Banyak sebenarnya dalam kepala ni nak diluahkan kat atas tulisan ni. Tapi bila dah mengadap, rasanya jari jemari kaku tak tahu nak taip apa.

Dalam kepala fikir nak 'travel', dan nak lihat dunia luar. Terlalu banyak tempat yang aku nak pergi, tapi apakan daya, terlalu banyak tapi. hahaahha.

Nah, tahun ni rancang nak ke Tanjumg Pinang, dan harap sangat tercapai lah. Weehhhh, nak travel sorang sorang rasa takut pulak, hajat jugaklah kalau kalau terjumpa seseorang. Manalah tahu jumpa jodoh semasa tengah travel tu kan. hahhaha. Angan angan tahi ayam betollah.

Jodoh? nak kecewa ke nak menyesal ke, nak buat tak tahu?
nak menyesal dah tak guna dah, tulah terlalu nak mencari yang menjadi pilihan hati sedangkan yang terbaik dahpun aku lepaskan suatu ketika dahulu. Sebab aku tangguh tangguh dan tak pernah nak kenal hati sendiri. Dia yang dah mungkin tak jumpa diri aku dah. So, i'm just gigit jari. huhuhu. Termenung mengenang si Dia yang dah lama sebenarnya memenangi hati ni, dna tak mungkin jadi milikku.

Whatever it is, i still pray the best for you. Hoping for something 'ajaib' akan terjadi. =)

Tuesday, December 19, 2017

Hai Disember 2017

Assalamualaikum and hye!

Lamanya tak update blog aku ni. Huru hara nampak keadaan. huru hara? hahahah. dan dah tak reti dah nak menulis haa. by the way, bukan ada orang yang baca pun kan. Umur laptop aku pun dah lebih daripada umur blog aku ni.

Bila tengok balik post post yang dulu, dalam hati aku kata
"apala yang aku merepek, budak tak matang yang tulis blog entah pape! malu gila."
hahahhaha

Sekarang banyak aku nak story sebenarnya, too many things dalam kepala otak aku ni. Bila dah lama pendam, dalam satu masa aku dah tak reti nak cerita, tak reti nak throw out all the thing that mee my head actually. so, stay tune ya. Luahkan kat dalam ni jelah. Mungkin dapat meredakan rasa macam nak gila tuh.

Hope so before I end my 2017, harap aku tak lupa nak catatkan memori aku dalam ni.Okay. jom tidur guys!

Wednesday, November 9, 2016

Hello guys!

Assalamualaikum! =)

It's been a long time aku abaikan blog ni. hahahaha! so now pejam celik pejam celik aku dah bekerjaya. Alhamdulillah. kehidupan aku baru bermula. Tapi pencarian aku masih belum berakhir tau. banyak perkara yang nak aku ceritakan kat sini, tapi perasaan malas tu banyak lagi. So, next time maybe aku tulis panjang panjang. So now I just nak say HI WORLD!


Nantikan cerita aku seterusnya. =) bye!

Wednesday, December 17, 2014

coretan seorang teman

aku marah, bersebab. kau tak pernah nak faham. kau kata aku cepat sentap. kau kata aku suka merajuk. ada kau kisah kenapa aku jadi macam tu? kau tak pernah nak ambil tahu. kau pergi pulak cerita kat orang, kau ingat aku tak tahu? hehe.. wahai teman. before you do this, i know it first. itulah diri aku yang sebenar. aku tak kisah kau nak cakap apa, cuma satu je yang nak dalam diri kau, please ikhlas dalam berkawan. jujurlah sejujurnya. nilai seorang kawan amatlah penting.

nasihat aku ,kau main-mainkan. bila susah kau cari aku, kau luah kat aku. tapi bila aku susah. aku menangis sendirian. towel peneman aku. hehe.. terima kasih kawan. pencarian seorang teman aku masih belum berakhir. aku bazirkan masa aku fikir pasal kau. but you never appreciate what i had done to you. aku selalu ada untuk kau, tapikau tak pernah nak perasan semua tuh. selfish maybe. hehe.. coretan seorang kawan. i really meant it. do whatever you want. you never take serious about me. jumpa yang baru, tibggalkan yang lama. mungkin ni lah balasan bagi aku kan, yang selalu je merajuk , sentap. aku tak nak berdendam . aku nampak macam ni, tapi aku tahu. aku boleh tengok siapa jenis kawan aku .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...