Wednesday, March 28, 2012

When someone hurts you, you learn to be stronger


1.       "When someone hurts you, you learn to be stronger. When someone leaves you, you learn to be more independent. Dont keep asking why people keep hurting you, ask yourself why are you allowing it to happen"


when someone said that, he don't need people around you know who are him in your life... but why? did u thinking about it? disappointed? frustrated? would you mind if he just pretend to be your guy?  setiap apa yang dilakukan mesti bersebab, sama ada baik atau buruk semuanya bergantung kepada keikhlasan seseorang. kalau dari sudut positif, mungkin itu his privacy. but you mungkin fikir, "eh, dia ni mesti ada gurl lain, kalo his scandal know about this,what he gonna do?" "dia just nak mempermainkan aq jer, so, better aq be careful" macam-macam yang bermain difikiran, tapi percayalah, setiap apa yang berlaku ad ahimahnya. cintailah dia seadanya jangan melebihi cintamu kepada Allah dan keluarga.  

setiap perkara kebaikan yang kita lakukan akan dibalas dengan kebaikan, dan setiap kejahatan juga akan dibalas dengan kejahatan. Tuhan itu Maha Adil, setiap perkara yang diuji, seimbang dengan kemampuan seseorang hambaNya. percayalah, akan ada pelangi selepas hujan yang lebat. 

setelah banyaknya dugaan yang mendatang, disebalik dugaan itu, akan terselit kegembiraan. tapi bila satu kebahagiaan yang kita dapat, akan datangnya ujian menguji ketabahan disaat kegembiraan itu muncul. bila kita cuba lupakan seseorang, dia akan datang disaat dia dilupakan, di situlah kita akan sedar, "cinta tak semestinya memiliki, sudah cukup kebahagiaan si dia membuatkan kita gembira, walau ada secalit kekecewaan jika tanpa memilikinya.." Tuhan temukan kita dengan orang yang salah terlebih dahlu, sebagai cabaran untuk menemukan jodoh yang azali. tak semua orang kahwin dengan orang yang dicintainya, tak semua kahwin dengan kekasihnya. 

setelah lama aq keseorangan, datangnya sinar kebahagiaan, Tuhan bagi aq ujian, alhamdulillah, aq hadapinya dengan hati yang terbuka. kesabaran menemani diri aq, ketabahan melindungi dir aq. Dia sentiasa ada bersamaku walaupun disaat aq keseorangan. aq bahagia dengan cara aq sendiri, walau duka tetap melekat dalam diri aq.

Sunday, March 25, 2012

andai hati boleh berkata-kata

hati manusia, tak siapa tahu, lain kata dimulutnya, lain pula kata hatinya... hati orang kan, kita tak pernah nak jangka apa diorang rasa. 

soal hati, bukan kita tahu apa yang sebenarnya terbuku di hati seseorang, dia marah kite ke, dendam ngan kite ke, ape ke... hanya dia yang tahu, but sometimes, when we let it keep in the heart, akan ada pula tafsiran lain daripada lain-lain orang. tak semua benda yang kita tafsir tu betul, at least kalau ada pape yang tak puas hati or anything else, tell them! so, tak la semua jadi huru hara. ia juga akan merosakkan hubungan sesama makhluk. even aq sendiri pun, akan rasa macam tu. 


ujiah Tuhan, kite kena tabah hadapinya, tak semua orang sekeliling sukakan kite, dan tak semua juga orang tak sukakan kita. so, pandai-pandailah berfikir untuk masa depan bersama. masing-masing ada pengalaman dan masalah masing-masing kan, yelah, kite hanya manusia biasa yang tak pernah nak lari dari kesilapan,. at least, kita diberi peluang untuk bertaubat, kesalahan manusia dalam dunia ni sebesar manapun, tak semua kesalahan tu disengajakan. kadang-kadang dengan secara tidak sedar. maafkanlah selagi mampu, sedangkan Nabi maafkan umatnya , sebesar manapun kesalahan itu, dimaafkan.. kita hanyalah manusia biasa, peluang yang ada janganlah disia-siakan. 

Tuhan takkan beri beban yang tak mampu kita pikul. semua perkara yang kita dapat, seimbang dengan kita. Dia mahal adi, so, kite kena tabah dan jangan putus asa dalam menghadapiNya. setiap perkara yang berlaku akan ada hikmahnya. percayalah. kesabaran amat penting dalam menghadapi drama di pentas dunia. andaikata hati aq ni bisa berbicara, nak jugak aq luahkan semua yang terbuku, tapi apakan daya, hati orang dan perasaan orang kite kena jaga even hati kite sendiri yang terluka. 

Friday, March 2, 2012

babai handfon



sedihnya... dengan mengejut terasa, bila enset dah tak da.. mungkin ini perkara biasa, tapi bagi aq ini luar biasa! that my precious mobile phone lost in the way that i cant believe..huh! really sad sampaikan da tak da airmata untuk aq keluarkan..haha! x x x... aq xnangis tapi im just shocked! bayangkan kalau phone korang pun tak da, dalam sekelip mata, gluppp~ jatuh la lubang jamban! hahaha... ok, aq tak sengaja, benda dah nak jadi. banyak kenangan henfon aq, sayang! semua benda ada lam tuh.. dah jadi memori.. ok, because for the first time i use my own money to get than henfon...huhuhu.... sony K770i, even tak canggih, tapi itulah yang paling canggih bagi aq, ada 3G, xdapatlah nk ber3G ngan besfren aq da..huhu.... documen penting pon ada,  so, reda dan pasrah jela..





bercakap pasal henfon, salah satu lagi yang pernah aq sayang dulu, kucing aq 'NEMO' sampai sekarang masih ingat. 1st time aq nangis teresak-esak bagai hilang anak.. seminggu monyok! sebab aq sayang sangat.!  so, tak boleh dah nak sangat benda terlalu mendalam, because one day i might lose it..=( 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...