Thursday, June 16, 2011

hanya di Sini

di teratak kecil ini aq jadikan tempat untuk berlindung dari panas, hujan, ribut....kami bersama-sama mensyukuri nikmat yang ada. di teratak kecil ini juga dijadikan tempat untuk berteduh, membuat aktiviti harian. =)... sesekali, ingin juga rasa bagaimana kehidupan manusia di perkampungan ini.

stop! stop!

aq tak pandai da nak berbahasa macam ni..huhu..tak pandai nak wat ayat. actually, aq da nak mulakan cerita..hehe.. 

disinilah aq jadikan tempat berlindung dalam masa 4 hari 3 malam..yes! hehe.. even tak berapa nak ada facilities nya..tapi aq tetap selesa. macam mana penghuni rumah ni duduk kat sini, macam tu lah aq duduk jugak. ok. not bad laa..hehe.. hurmm.. apa tanggapan orang lain ye? mesti kat sini tak selesa, tapi bagi aq, semua tempat selesa kalau kita tahu bahawa, kita tak leh nak cerewet! jangan nak bangga diri!... makan minum cukup!..eheheh..boleh gemuk kalau aq tinggal lama kat sini. 

apakan daya, aq nak try test selama mana aq dapat bertahan tinggal kat sini. tapi, bila difikirkan semula, ini anugerah Tuhan yang Dia berikan. kita tak leh nak hina, nak selekehkan hambaNya, i mean, dimana hambanya tinggal, bagaimana empat tinggal tu, eee, selesa ke x ye?. mana boleh... kita kena bersyukur nikmat Tuhan yang beri pada kita...

hurmm..kadangkala terasa sedih juga, so baru dapat aq rasa macam mana kehidupan saudara aq disini,.. best...menarik..walaupun tak seberapa.. pemandangan indah! 

jiran-jiran kat sini lebih baik berbanding dengan penetapan yang lain. dari pemerhatian aq, aq leh solute la..ehehehehe...

semalam...

seorang makcik area ni juga datang, lenggang lengguknya.. aq tak kenal siapa dia sebab aq bukannya kenal sangat orang sini,eheehe...

sedang aq duduk memerhatikan kanak-kanak bermain.

makcik: mana tuan rumah atas ni??

aq: eh?? (aigoo, mana la aq tahu..)
mokngoh!! mane2??

mokngoh: dia mandi

aq: a, ah dia pergi mandi jap tadi

makcik : mandi mano? tak dengar pom panggil sakni

aq: mandi lam umah ye ar.dalam tu..

makcik : zah..pinjam sisir jap (sikat rambut)
 aishh..anak nyo tutup pintu, tak leh nak masuk ar..haha..tak dae nak sisir rambut tadi

mokngoh: hoo..mai la..haha..g mano?

makcik: tidoo..

teetttt.....cukuplah stakat ni..hehehe...

tengok! pinjam sikat jer? haa..ok je kan.. selamber je, macam family, padahal nak pinjam sikat je.. tapi kalaulah kat tempat lain, rela pergi beli sikat kan. mesti malu nak keluar pergi pinjam..tapi, inilah sikat hidup berjiran.. baguss kan..hehe..aq suke..i like it!  and kalau ada apa-apa. mesti akan diambil berat.. caring laah jiran tetangga kat sini.

and pasal mandi pulak..hehehehe.bilik mandi? eishh...macam mana yer? hehehe..
logik tak kalau aq cakap, aq just mandi dengan air yang ditadahkan tiap-tiap malam. and then air tu bercampur dengan air hujan yang turun....so, aq mandi air hujan laa...hehehehe..

hurmm..tapi malam ni maybe malam last aq duk sini, esok da nak balik rumah aq dah..huhuhuhu...
urgghhh..ngantuk la...hurmm..jomm..

2 comments:

  1. mu tulis novel ko wawa..heheheh

    ReplyDelete
  2. hahha..eish..dop eh..aq tulis dalam blog..huahahaha..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...