Wednesday, March 30, 2011

Nikon D300

 

 

 Model line history




Model
Announced
Effective pixels
Auto focus
Continuous highest (JPEG) LCD monitor
D100Feb 2002 6.0 mp 5 point 3.0 fps, 6 frames 1.8", 120K pixels
D200Nov 2005 10.2 mp 11 point 5.0 fps, 37 frames 2.5" 230K pixels
D300Aug 2007 12.3 mp 51 point 6.0/8.0 fps, 100 frames 3.0" 922K pixels + Live View

Nikon D300 Key Features

  • 12.3 megapixel DX format CMOS sensor
  • Self-cleaning sensor unit (low-pass filter vibration)
  • ISO 200 - 3200 (6400 with boost)
  • 14-bit A/D conversion

Monday, March 28, 2011

couPle Atau Jual Mahal

Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber'dating' sebelum melangkah ke alam perkahwinan?
Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?
Bukan begitu. Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen.
Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah.
Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti.
Tetapi saya memang bingung.
Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.
Cinta Monyet
Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet.
Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar.
Ada sahaja rakan-rakan yang ber'cinta' seawal darjah lima.
Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini.
Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu.
Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.
Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat.
Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja.
Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam.
Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman.
Aduh! Saya menjadi semakin bingung.
Benarkah ini semua?
Erti couple, cinta dan perkahwinan
Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti.
Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam.
Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa.
Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.
Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini.
Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal.
Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.
Islam dan Cinta
Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan.
Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.
Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet?
Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?
Bercinta adalah berkasih sayang.
Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri?
Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri.
Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?
Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya.
Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita.
Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.
Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling).
Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan.
Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini).
Perkahwinan yang memang bergelora.
Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.
Jual mahal?
Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber'boyfriend', maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal.
Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.
Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber'boyfriend' itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih?
Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan?
Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?
Isu yang berat untuk difikirkan bersama.
Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :
"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".
Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.
Tulisan ini sekadar perkongsian yang sudah mula saya fikirkan sejak kecil lagi. Mencari-cari apakah formulanya sedangkan Islam memang ada jawapannya.
Tulisan ini juga sekadar muhasabah diri dan mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah dan mendoakan kakak kandung saya yang bakal melansungkan pernikahan Sabtu ini.
Juga buat senior mahupun junior yang selamat diijabkabulkan sepanjang cuti ini.
Tahniah dan selamat menempuh alam baru!

sumber:: i luv islam..

Friday, March 11, 2011

cuTi, tidoo, i.c.

nak cuti ke tak esok ye? urmm...dalam dilema lagi ni...hehehe.. setelah banyak kali berpusing-pusing dan berfikir, akhirnya aq mengambil jalan singkat.

wawa: aq nak cuti! nak mcj fidah eh, kata tak nak pergi keje.

tapii.... macam mana pula ye? nak cakap kat bos, nak cuti ni? alasan apa? ermm...pening-pening. aq masih lagi pusing memikirkan macam mana nak bagitahu bos esok aq cuti. aiyyooo..

uyu: (mcj) cpatla oyap kat fidah mum nak g ke dop esok??

aq: (serta merta aq bls) aq xsae g eh. malas juga..hehe

aq: mcj > fidah, esok wani xg kerja..

huargghh....dalam mimpi antara nak bangun awal ke tidak. malasnyaa nak bangun awal.serta merta aq bangun buka mataku dengan malasnya apabila terdengar>>

nek: nak gi kerja ke dop ni???
aq: tak nak
aq menaip mcj untuk dihantar kepada kak imah dan kerani kat tempat keje aq

abezul> sy tak kerja arini, teman kakak pergi hospital.
kak imah> sy tak kerja arini, teman kakak pergi hospital

sambung tidur balik. hehe. habit aq bila tak ada kerja. malas nak bangun awal. malasnyaa.. aq sambung tidur. tapi malangnya mimpi aq terganggu bila terdengar kakakku panggil.

'dah bangun belum? nek, gerak wani, nak pergi bandar jp lagi kul 10"

nek: 'gerak la sendiri, malas eh nak gerak.

aq bangun, mandi dan bersiap-siap, terasa agak kejam kata-kata nenekku tadi sebab enggan mengejutkan aq. hahaha,. aq faham, sebab nenek aq dah jemu kejutkan orang yang liat nak bangun pagi.hehehe. cepat-cepat aq bersiap, sebab nak cepat siap supaya dapat mengatasi kakakku bersiap. hahaha.. aq mengenakan baju t-shirt dan jeans serta aq belitkan selendang berwarna ungu menudung mahkotaku ini. tetapi malangnya, aq dah siap, rupanya my sis belum siap lagi. arghhh!!!

as usual, makan angin, berada atas motosikal, aq menikmati keindahan alam sekitar. waaahh..scan mamat-mamat ensem yang mana berlegar-legar di jalanan. kami jalan-jalan pergi bank, kedai,. lepas tu sampaila aq ke JPN (jabatan Pendaftaran Negara). nak ambil ic la kononnya. haha. dah sebulan masa berlalu, tak sabar aq nak tengok my new ic. huh.

(melangkah ke dalam pejabat): alamak! tak ada orang? staff je yang ada. malunya sorang-sorang.
umm....
'ensemnya mamat tu, i mean "abg" yang sedang berborak-borak dengan staff lain. alamak, dia yang akan layan aq??!! heheh...cover cover cover!'

aq ke kaunter pertanyaan :
'kak, kena ambil no ke?'
kakak kaunter: a ah, kena dik, ambil ni
aq: ok

'abg' tu duduk dikerusi ingin memanggilku.(panggil no ler)

'abg': ye, ada ape?
aq: 'saya nak ambil ic.' nak kertas ni kan? ok ok.
"abg":ha ah, ye
aq tunduk malu, dan buat muka slumber je. dalam hati aq, 'wau!! ensem giler!!.. hahahaha

aq tengok dia, tengok nametag dia, wau. tengok kat tepi ada tertulis namanya.aq masih ingat "RASZIMAN BIN CHE IBRAHIM".!! year 86. hehehe,,,sempat lagi aq menghafal namanya.

"abg" : nurulazwanis ye?
aq: ha ahh
"abg":ok, letak jari kat situ ye, tekan rapat-rapat
aq: ok. ye ye

selesai sudah. aq terus keluar, tunjuk slumber konon. sampai je tempat akak aq, terus aq bagitahu,
'yu, ensemnyaaaa,, kenapa la cepat sangat aq ada kat dalam tadi tu? kenapa tak lama-lama. hahaha..ensem giler-giler ah.

aq melayan perasaanku, teringat kat staff yang ensem tadi. Flying without wings rasanya. haha..aq dah angau sudah. tapi tak pe, benda ini sekejap sahaja. not bad la my ic. more better than before, and more cute than before. hehehe...
yeay yeay. ic aq lawa laa...hehe..lulus lulus. act

'
ually, aq nak eksyen je, aq dah tukar ic. ic? identity card. maybe laa.

Sunday, March 6, 2011

aq cinta DIA



Assalamualaikum. Ayat first yang keluar ‘aq cintakan KEKASIHKU’. Dia selalu ada masa aq susah, senang dan pada bila-bila masa aq memerlukan KEKASIHKU, mesti sentiasa ada. Aq cintakan KEKASIHKU lebih daripada segala-galanya. Dia selalu menemaniku dikala aq kesepian, KEKASIHKU selalu pimpin aq ketika aq dalam kegelapan, ketika aq meraba-raba seorang diri. Ada kalanya, aq lupakan KEKASIHKU ini, tapi KEKASIHKU tak pernah nak marah aq, KEKASIHKU sentiasa memahami aq.

1st come, 1st serve..

010111..someone came to me. He asked me to accept him. OMG. What the hell! I didn’t even know you better. But why you came to my life? Was it a joke? Hahaha.. how damn was it. Umm.. dengan diri aq yang dah lama tak jumpa dia, terimbas pula zaman aq sekolah menengah. Dia agak ‘good looking’. Hahaha. Aq pun pernah la juga pandang dia. I mean pernah tertarik even sikit. Hahahaha. (nak imbau balik masa dulu). Budak muzik, tak selalu ada masa aq ada tournament, tapi selalu juga ada. Erm. Macam mana ye tu?

Jangan jadikan ‘cinta’ sbagai masalah

Dah hari selasa. Emm.. aq hanya menghitung hari. Terasa sunyi dalam diri ini, terasa sunyi dalam hati ini. Terdetik juga rasa rindu kat kawan-kawan aq. Apalah yang dieorang buat ye agak-agaknya?? Hehe. I miss you all so much!!. Terasa sunyi? Apa maksud sunyi yang ini? Hmm… terasa kesunyian, inginkan seorang teman.

1st tiMe i realise


1st time I saw u… even just dengan pandangan mata aq, u look interesting.
One night, I saw u in the middle of the sky, I mean under the sky la..hehe.. umm, for the 1st time I cant alihkan my sight from u, ouh God..! I saw u and I felt that I cant expect that it was u… what should I do? What should I do??? I just saw u…aq pandang kamu dengan tidak sengaja, aq terkedu seketika, bagaikan jantung aq berhenti berdegup seketika.. oh MY God!! 1st time juga aq tak boleh nak alihkan pandangan mata aq, betapa agungnya ciptaan Allah yang satu ini. Namun aq tak dapat nak memilikinya. Adakah ni dikatakan aq sudah jatuh cinta pada pandangan pertama aq???? Ahh… Sejuknyaaa hati aq pada masa tu. Aq rasakan hati aq tetiba tenang. Cepat-cepat aq berpura-pura pandang tempat lain bila kamu mengalihkan wajahmu, dank kamu menegur aq. Aq tak tahu nak cakap apa. Kalaulah aq dapat tengok lama lagi, memang aq dah gila la.haha. Malam tu aq tak dapat jangkakan semua ni berlaku. Aq tak nak ingat! Sebab aq tahu aq takkan dapat memilikimu. Dan aq takkan pernah cuba untuk memilikimu. Aq tak tahu siapa di hati kamu dan aq takkan pernah nak tahu semua tu. Aq tak akan bagitahu isi hatiku, takkan aq bagitahu tentang aq yang selama ni dalam diam ada simpan feeling pada kamu. Eish.. aq tak nak tahu, tak nak tahu, takkan pernah bagi kamu tahu. Biarlah aq pendamkan saja semua. Kalau ada jodoh takkan kemana. Walaupun tiap-tiap hari, setiap minggu, setiap bulan aq jumpa kamu, aq akan elakkan. Aq tak mahu lagi hati aq sakit..!!!

Tuutt…. Its just a nonsence story from me..my memories of 2010..hehehe…

Dear friend.

Im so sorry my friends, but right now I want to be alone, find my peaceful. Sorry I can’t be with you all around this corner. Sorry. Just a word ‘sorry ‘ that can I throw out from my chest. but the other way, I’m really miss you all. Miss so much. I felt like I’m missing something that so much berharga bagi aq dalam kehidupan aq ni. I can’t stand by myself, I lost without you my friends. i don’t think I can smile without you. I don’t think I may hang out without you all my true friends. Just with you all I can lay myself in happy moment. When I think about us, there’s too many memories that can’t erase from my mind. Even if I deny, but I can’t. Please stay with me, just stay with me.

lesen oh lesen

Penat sungguh rasanya. Main panas hari ni. Selesai sudah bengkel motosikal dan bengkel kereta. Hehe.alhamdulillah. hari ni masuk bengkel motosikal, alamak, masa teori, memang la mengantuk. Dengar pun macam nak tak nak je. Hak3. Almaklumla, memang masa aq tido bila hujung minggu. Tapi tiba masa amali. Huh. Mak aii, panas kan cuaca hari ni. Terpaksa aq berjemur tengah panas, cikgu yang mengajar pula sengaja nak jemur kami. Ahahahha..by the way, I enjoy this time. Even panas tapi ok la. Sakit kepala pun ada juga. Biasala, seharian tak mandi kan.
Bila balik je rumah, memang dah tau dah tak ada orang, semua pergi ke jeli. Huhu. Tinggalah aq seorang di rumah ini. Dan ada la kakak dan adikku yang ke tiga dirumah. Lepak sekali ngan dieorang. Lapar pula, aq nak sangat makan makanan KFC. Mengidam tahap apa la macam aq ni. Penat, tak larat nak pergi beli. Wah, ada idea baru, kebetulan ada ayam. So, apa lagi, lepas je waktu isyak aq terus pergi cari bahan nak buat ayam goreng tepung. Hahahahaha. Ak dapat makan ayam kat KFC pun, ayam kat rumah pun jadi la.

11:15 /180211

Saturday, March 5, 2011

thinK aBouT it

jika seorang gadis menangis di hadapan kamu
,itu bermakna dia tidak dapat menahannya lagi
,jika kamu menggapai tangannya
dia akan berada disisimu disepanjang kehidupanmu,
jika kamu membiarkan dia pergi
,dia tidak akan kembali lagi menjadi seperti dirinya semula,
seorang gadis tidak akan mudah menangis

laNd surVeyiNg

Surveying

One of the most attractive aspects of any career is the versatility it provides its workers. Surveying is one such career where versatility is a main feature.

Modern surveyors do a lot more than measure plots of land. According to the Institution of Surveyors, Australia, they 'help police at crime scenes, they predict earthquakes, they use computer imaging and satellites to monitor environmental change...and, of course, they tell you where your land ends and your neighbour’s begins'.
Map out your career in Australia

10 PeTanDa dia JoDoh kiTa

firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

keLeBihan seoRang wanita

Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali, Seorang w...anita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh, Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat, 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil, Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

Tuesday, March 1, 2011

Aku Dan Kekasihku

Kali ni aku nak kongsikan tentang KEKASIH aku? (aku taip huruf besar tu sebab aku terlampau sangat sayang kat DIA!) Penyayang sifatnya. Betul ni.. tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Pasti akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Pergghh !!
Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah...KEKASIH, kan?! Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni... tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan?

Cinta Facebook

Kata kakakku, "Ujian penuntut ilmu: Kewangan, malas, syahwat (rindu dan cinta), sahabat dan persekitaran."
Saya akui, sebagai penuntut ilmu atau mahasiswa, lima perkara tersebut merupakan masalah utama bagi setiap pelajar! Saya yakin anda mengakuinya juga.
Namun, bagi penuntut di Mesir, kewangan bukanlah masalah utama kerana wang zakat melimpah-ruah di sini. Negara kaya seperti Kuwait dan Brunei selalu memberikan sumbangan kepada mereka yang sedang berjihad ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...