Sunday, January 9, 2011

Aq dan ko. Cerita kita tak sama


Kita kenal dalam satu kebetulan, ko banyak bagi komen pada aq, aq pon terima tanpa sebarang bantahan. Ko siapa? Aq tak kisah, yang aq tahu, ko selalu bagi pendapat dan nasihat pada aq.aq menyamar sebagai orang luar, sebab aq tak nak kawan-kawan aku kenal aq, dan kop on anggap aq orang lain, bukan aq yang sebenar-benar. Aq tak kisah siapa ko, tapi ko Nampak macam interested dalam ape yang aq tonjolkan. Tiap kali aq tengok, mesti ko ada, ko selalu ada, walaupun ko tak selalu ada bila aq ada, ko mesti tinggalkan pesanan. Setiap kali aq buka, aq sentiasa nak tengok ape yang ko bagitahu aq. Walaupun jarang-jarang sekali aq “on” aq tak kisah, aq mungkin akan tertanya-tanya apa pula kali ini.hehehe..

Hari berganti hari, kita berbual walaupun tanpa suara, aq hanya mampu menekan keyboard laptop aq. Aq tak kenal ko sebagaimana ko, aq cerita hal sebenar, siapa aq dan apa sebenarnya aq. So, aq tak lagi kekok untuk berhubung dengan ko, berhubung dengan bahasa kita. Hehehe. Ko dah tengok aq kan kat account aq yang sebenar.
Pada suatu malam, kta berbual lagi tanpa suara, ko minta no fon aq. Banya alasan yang aq bagi. Ko pond a tau kenapa aq bagi alasan yang bukan-bukan.haha..sebab memang macam tu kalo aq tak berapa nak percayakan seseorang. Aq bagi dan dengan alasan aq, aq tak selalu ‘On’ no tu..memang betol, no kedua aq yang tak selalu aktif. Ko kata nak dengar suara aq kejap je, just nak dengar. Aq bagi, dan ko terus call aq. Bukan dengan no ko sendiri tapi dengan fon tempat ko kerja. Aq tak minta no fon kop on. Aq just tunggu ko sendiri yang akan bagi no fon ko.hehee.. tapi ternyata tak, aq juga yang minta dari ko.

I sent you a message, u didn’t reply. Tapi pada satu malam, tengah malam laaa. Dah lewat malam, ko call aq. Ko cakap ‘kalo ko sayang aq, ko datang sini sekarang juga’ berulang kali ko cakap benda yang sama, tapi sorry, aq tak dapat pergi untuk tolong ko. Suara ko lain, u need someone pada masa tu. Macam-macam alasan aq bagi. Rupa-rupanya u drank. Hahaha…apa boleh aq buat, aq memang tak boleh buat apa-apa pada masa tu. Aq tak kenal ko, wajah ko, macam mana rupa ko, aq hanya kenal suara ko.

Keesokan harinya, kita berbual lagi, aq minta maaf pada ko, aq tak dapat nak pergi masa ko call aq malam tadi, memang aq tak leh pergi. Tapi dalam hati aq, aq juga terfikir nak sangat pergi tolong ko pada masa tu, aq kesian sangat kat ko pada masa tu, aq tak tahan dengar suara ko, u need someone. Aq minta maaf, tapi ko faham situasi aq, ye.. ko minum kan. Aq tahu, dan ko ada bagitahu aq.
Ko cerita kat aq tentang ko, ko dah pernah bertunang, putus tunang dan dah banyak dah gurl dalam hidup ko. Dan sekarang ko kecewa dengan sorang gurl tu, dia tinggalkan ko sebab ko kata ko muslim dan dia ‘chinese gurl’. Family dia takkan terima ko. Macam-macam ko cerita kat aq pasal ko dan dia, dan aq just mampu mendengar dan bagi nasihat kat ko sikit-sikit. Aq takla bijak sangat nak menasihati ko, aq Cuma bagitahu ko as a friend. Aq tahu ko terluka sangat-sangat. Ko bahagia dengan dia sebelum ne, macam-macam yang ko dah lalui dengan gurl tuh. Dan aq, anya mampu mendengar cerita ko, luahan hati ko tu. Tapi sama ada benda tu benar atau tak, itu semua kisah ko, aq masih lagi tak kisah. Aq Cuma boleh jaadi pendengar yang setia pada ko.

Aq gembira, ko dah baik dengan aq, tiap kalo ko call aq, mesti ada banyak cerita yang ko nak kongsi dengan aq, tapi aq tak pernah jemu dengar cerita ko tu, malah aq lebih gembira. Sebab sekurang-kurangnya aq boleh dengar suara ko. Walaupun ko dah tengok aq, aq macam mana, aq tak kisah sangat aq dapat kenal ko atau tidak, cukuplah hanya suara ko je aq kenal dulu. Ko pernah cakap kat aq ‘wa, kalo ko datang sini, kita couple ye’ . apa yang ko fikirkan tentang aq ye? ko memaksa aq untuk dekat dengan ko. Aq tak kisah sangat pasal tu, tapi apa yang aq fikirkan, ye, insyaallah aq akan usaha untuk ke sana. Aq happy bila ko kata macam tu. At least ko bagi aq harapan. Tapi pada masa yang sama ak macam tak yakin tentang semua tu.
Suatu hari ko ada tunjuk wajah ko, tapi aq buat-buat tak tahu. Ko cakap aq ada tengok tak? Aq cakap tak pernah. Aq tipu ko, lagi. Aq ada simpan gmbar tu, aq print screen je. Dan pada suatu hari lagi ko letak semula dan ko suruh aq tengok. Aq dah tengok, dan aq ok je.

Kita macam rapat tapi tak la rapat sangat. Adakah aq suka ko?? Aq pun tak boleh nak cakap ape. Boleh dikatakan tiap-tiap hari aq nak bercakap dengan ko. I just want to hear your voice. Adakalanya bila ko minum, aq akan bagi ko nasihat supaya jangan minum lagi, ko sape dan benda tu apa bagi kita as a muslim. Ko tahu semua tu tapi ko buat juga.tak pela, sapela aq untuk suruh ko berenti buat semua tu.

Aq nak balik kampong, nak sambut hari raya. Ko puladengan jadual harian ko, ko xda kampong kan. Hehe. Aq cerita tentang kampong aq, ko kata nak juga ko datang kampong aq kan. Aq jemput ko datang sini. Sampaikan satu malam tu, ko cakap ngan nenek aq, ko sendiri yang minta nak datang kampong aq. Nenek aq cakap ok je. Tak lama ko cakap dengan dia. Dia ada Tanya pasal ko, aq cakap kami tak ada apa-apa. Kawan je. Tapi nenek cakap jangan cari orang jauh, nenek tak suka. Emm.. tapi aq ok je.

Kita dah jarang berhubung, aq tak tahu kenapa. Kenapa ko diam je, senyap je. Sampai suatu hari aq ada Tanya ko kenapa? Ko jawab, ‘aq taknak ko macam ni’ ko tak boleh nak harapkan aq je.kita jauh’ . ko nak mengelak dari aq. Ok la, aq tahu. Aq tak boleh tak berhubung dengan ko, aq call ko, banyak kali ko tak jawab. Lama menyepi, akhirnya kita ok macam biasa.

Ko cakap ko sayang aq, aq happy sangat. Ada kalanya kita ok dan ada kalanya tidak. Tapi lepas tu ko diam lagi menyepi. Apa salah aq, apa dosa aq??

Kita ok lagi, ko jawab panggilan aq.. ko masih lagi cerita tentang ko. Ko dan banyak cerita tentang ko, aq hanya mampu mendengar lagi. Macam biasa aq banyak habiskan untuk bercakap dengan ko. Tapi aq tak kisah semua tu. Asalkan aq rasa happy.

Aq selalu akan risau tentang ko kalau ada apa-apa berlaku atas diri ko. Sebab aq sayang ko. Aq nak ko tahu semua tu. Aq tak tahu kenapa aq sayang ko, tidak ada sebab untuk semua tu. Ko suruh aq study dan capai apa yang aq nak. Ok. Thank ye.

Aq buat satu helah, aq sent mcj kat ko, cakap aq nak g kL, aq akan kesana. aq cakap aq ada kat sana. Lepas tu aq diam. Setelah balik je, aq kata aq dah balik dah. Ko Tanya aq kenapa aq tak bagitau ko? Tak jumpa ko/ tak nak jumpa ko?? Aq cakap aq busy, tak sempat. Padahal sebaliknya aq nak bagitau ko. ‘kalo kita jumpa, ko akan tunaikan janji ko?’ aq rasa tidak dan tak akan. Aq tahu semua tu. Sebab tu aq just diam je.

Kita dah berbaik macam biasa. Aq masih lagi menghubungi ko. Tapi lama kelamaan hubungan kita makin renggang. Aq tahu ko dah berubah, ko cakap aq dah berubah. Ko dah tak nak share lagi cerita tentang ko, aq tengok ko yang betol pun, aq ambik dengan kawan ko. Ko kata nak sent gambar ko, tapi ternyata tak. Aq tak tahu sama ada ko tipu aq ataupun apa yang sebenarnya. Tapi aq tak kisah. Ok lah, fine.

Ko ada bagitahu aq ko nak balik sabah. Ko cakap ada hal family yang lebih penting. I said its ok. Nanti pergi sana janganla pula ko lupakan aq. Aq pun nak balik rumah aq juga. Aq ada cakap, ‘ko pergi sana nanti, ko nak kawen ke? Hahaha. Kang nanti ko kawen dan tak bagitahu aq’. Aq ingat ko cakap ko sayang aq. Dan aq tahu ko juga cakap jangan harapkan ko, kita tak mungkin dapat bersama sebab ko dan aq jauh. Aq tak aka nada kalau ko perlukan aq. Ko cakap kat aq macam tu. Aq terima je seadanya ko. Aq terima apa yang ko cakap. Aq tahu kita takkan dapat bersama. Aq tahu sangat semua tu.

Ko balik sabah, tempat ko dengan family ko. Ko diam tanpa khabar. Aq call kadang-kadang ko tak angkat. Lepas tu aq dah agak, ko dah balik KL semula. Aq call ko, ko cakap ko sekarang ada kat umah kakak ko. Ko macam dah tak nak bercakap dengan aq. Aq rasa pelik, ada ke rumah kakak ko kat semenanjung ne?? aq tertanya-tanya lagi. Hari yang seterusnya aq call lagi, tapi kali ini suara seorang perempuan yang angkat, dia cakap ko sibuk. Ok. Aq tak Tanya apa-apapun pada perempuan tu. Aq call lagi dan perempuan yang sama jawab, ko dah tidur katanya. Dan aq Tanya siapa ni?? Dia cakap ‘ni isteri dia’. Apa yang aq rasakan, Tuhan je yang tahu. Ya Allah. Masin mulut aq, yang aq bergurau dengan ko kata ko nak kawen. Dan betul kata ko, kalau ko kawen, ko akan senyap je. Rupa-rupanya semua tu betul. Sampai hati ko, at least you should tell me. How hurt that I felt when I know u were married.

Aq benci ko, aq marah sangat. Aq takkan marah kalau ko bagitahu aq. Tapi sebaliknya. Ko tak cerita sedikitpun kat aq. Ko tahu tak betapa berdosanya aq sebab aq simpan perasaan pada suami orang??? Aq benci ko.!!!!!!!!!!!!!.. aq teramat sedih pada masa tu. Dan hari-hari yang berikutnya susah untuk aq lupakan ko. Ko yang selalu pinjamkan suara ko untuk aq dengar. Tapi apa yang terjadi. Bila ko perlukan seseorang ko ambik, tapi bila tak nak ,dah boring, ko buang je macam tu. Aq benci ko, tapi sekarang aq dah mula terima semua ni. Alhamdulillah ko dah bahagia sekarang, aq harap macam tu lah. Dan aq harap isteri ko dapat bimbing ko dengan jalan yang betul.

080111/1645

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...