Tuesday, December 28, 2010

WheRe u ArE??

GIRL: Your new girl friend is pretty. (I bet she stole your heart)
BOY: Yeah, she is. (But you're still the most beautiful girl I know)
GIRL: I hear she's funny and amazing. (All the stuff I wasn't...)
BOY: She sure is. (But she's nothing compared to you)
GIRL: I bet you know everything about her by now. (Just like you used to know eerything about me)
BOY: Only the stuff that count. (I can't remember what she says when I think of you)
GIRL: Well... I hope you guys last. (Cause we never did)
BOY: I hope we do too. (Whatever happened to me and you?)
GIRL: Well I have to go. (Before I start to cry)
BOY: Yeah me too. (I hope you don't cry)
GIRL: Bye. (I still love you)
BOY: Later. (I never stopped)

Renungan Buat Suami Isteri

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang
semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya
ketika bersandar dibahunya.
3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya
harus akui, bahawa saya mulai merasa letih...lelah, alasan-alasan saya
mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya
seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta
berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak
kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua
itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya
harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam
menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah
mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan
keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan
penceraian.

"Mengapa?"Dia bertanya dengan nada terkejut.

"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta
yang saya inginkan." Dia diam dan termenung sepanjang
malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan
sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang
tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang
boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia
bertanya.

"Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran
Siti?" Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab
dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya
didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti;
Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang
ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang
memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah
yang Abang akan lakukan untuk Siti?"

Dia termenung dan akhirnya berkata, "Abang akan
memberikan jawapannya esok." Hati saya terus gundah
mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya
menenui selembar kertas dengan coretan tangannya
dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...

'Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu
untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan
alasannya." Kalimah pertama itu menghancurkan hati
saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

"Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik
program didalamnya dan akhirnya menangis di depan
monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya
boleh membantu Siti untuk memperbaiki program
tersebut."

"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti
keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya
boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti
ketika pulang."

"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi
selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di
tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus
mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai
yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."

"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik'
Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan
tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang
sengal itu."

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu
risau Siti akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus
membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti
dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk
menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."

"Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu
tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus
menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang
dapat menolong mengguntingkan kukumu dan
memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing
menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir
yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang
bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu
untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat
airmatamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh
mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti."

"Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan
oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti.
Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan,
kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti."

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan
tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha
untuk terus membacanya lagi.

"Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan
Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini,
dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong
bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang
berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti." "Tetapi,
jika Siti tidak puas hati, sayangku...biarkan Abang
masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang
tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia
Abang bila Siti bahagia."

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang
terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan
pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan
wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti
kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah
mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah
cinta, di saat kita merasa cinta itu telah
beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita
merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam
'kewujudan' yang kita inginkan, maka cinta itu telah
hadir dalam 'kewujudan' yang tidak pernah kita
bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari
cerita ini..
video

Sunday, November 7, 2010

aq dan duniaku...


dah stahun setengah rupenye aq kat pahang ne, alahai, terasa sekejap je masa berlalu. dan terasa bebas, bebas dari lelaki. hahahahha....aq bebas bergerak kemana je, dengan kawan-kawan, tidak lagi terkongkong kalau ada "bf" tuuuttt..hehehe... i Luv u all my frens, kawan dunia akhirat. walaupun family jauh, aq tetap saangkan dieorang, dapat elakkan dari dosa aq terhadap mak abah aq kat sana..alhamdulillah..aq belajar erti hidup, hidup berdikari walaupun masih dalam tanggungan my grandmom yang sweet..hehe..
by the way, kawan la yang paling penting dari kekasih, itu yang aq tau..walaupun si Dia tak hadir lagi dalam hidup aq, but i still waiting for him, sapelah dia yang akan jadi ....aq..hehehe... letakkanlah aq dalam golongan yang beriman, ya Allah, aq tau dia dekat dengan aq, tapi belum masanya lagi, aq hanya mampu merancang dan Engkau yang menentukan segala-galanya.. moga kehadirannya dapat membimbing aq ke jalanMu.. amiin.. kawan-kawanku adalah segala-galanya bagiku slain daripada family ku...

Saturday, November 6, 2010

KERANA 'MATA'


"Nini, jom keluar outing petang ni. boring la dalam bilik je."

"No hal, tapi ke mana??? aku tak nak ke jalan masjid india, ramai orang. macam duk kat negara bangla je..."

"tak la, jom gi mid, dengar kata kat sana ada PC fair. Aku nak beli Karspersky ni. Tak boleh hidup la tanpa laptop."

"Aik, kenapa pulak? bukankah laptop kau okey je aku tengok. baru je semalam aku copy cerita Twilight kan.."

"Okay tu memang la. tapi laptop tu tak ada antivirus. takut jugak rosak, terkena virus. Zaman sekarang ni, macam2 virus ada. Rasa tak selamat je.."

"ok, ok.. petang ni kita keluar lepas zohor. Meet you then..."

"Bye..."

Petang itu, kami keluar sekali, rupanya ramai lagi member2 yang bercadang ke MID VALLEY. Dalam Rapid KL tu, aku terus mencari tempat duduk kosong supaya tak jenuh berdiri nanti. Sewaktu bas berhenti di depan PPUM, aku terlihat seorang pak cik yang buta kedua-dua belah matanya terkapai- kapai mencari tempat kosong untuk berdiri. Nasib baik ada seorang pemuda yang baik hati, memimpin tangan pak cik yang buta itu ke tempat duduknya. dan tempat duduknya betul- betul bersebelahan denganku. sesekali, aku cuba menipiskan telinga untuk mendengar perbualan antara pemuda tu dengan pak cik tadi. Apa yang menarik minatku adalah kata- kata pemuda itu tadi: "BERUNTUNG PAK CIK, DAPAT JAGA DIRI DARI MAKSIAT MATA. RAMAI YANG ADA NIKMAT MELIHAT, TAPI DIGUNAKAN UNTUK SIA-SIA DAN DAPAT DOSA DENGAN MUDAH JE".. Aku terdiam, mencari maksud yang tersirat di sebalik kata- kata itu.. Entah kenapa, hati terasa seperti tercucuk dengan jarum tajam, terasa berpeluh seluruh badan.. "Allahuakbar...." lafaz mulia itu terkeluar tiba2 tanpa diminta..

Di Mid Valley, aku melunaskan hajatku untuk membeli karspersky dan seterusnya, kami singgah makan di restoran. Suasana yang sungguh sibuk dengan manusia. Kepalaku pening dengan pelbagai bau, sekejap bau perfume, sekejap bau Indians yang sememangnya aku tak suka. Tanpa sedar, aku terlanggar seorang mak cik sewaktu bersesak- sesak di pintu keluar. Mak cik yang besarnya 2 kali ganda daripadaku menengking aku di khalayak ramai, " lain kali, pakai mata waktu jalan. Ada mata, tapi tak guna..". Terkebil- kebil aku bila dimarahi sebegitu rupa di tempat awam,teramat malu dengan orang yang memandang. Tanpa sempat meminta maaf, mak cik itu berjalan laju masuk ke mid valley. Nini hanya senyum memandangku dan berkata, "mak cik, mak cik, cepat marah, cepat tua. bukannya kita sengaja pun". Sepanjang perjalanan pulang, aku hanya berfkir tentang 2 peristiwa yang berlaku hari itu, keduanya berkait dengan MATA.

Kami tiba di kampus dalam pukul 5. selepas makan di kafe, aku terus menghubungi teman rapatku untuk membantu setup antivirus. aku ni buta IT. takut jadi seperti tikus membaiki labu. Dan akhirnya, laptopku kini telah selamat dari anasir luar (virus). "Lepas ni, bolehlah nak copy drama dan movie dengan nita, copy lagu dengan nia.wahh, bestnya.." gumamku sendiri. Tapi anganku dimatikan dengan bicara lembut Liya, " semua orang takut kalau laptop tiada antivirus. katanya, takut virus masuk. Tapi HATI KITA PULA BAGAIMANA, ADAKAH KITA PASANG ANTIVIRUS?" Tanyaku, " antivirus hati ada jugak ke? macam mana?" .pelik jugak, x pernah lagi dengar tentang hati pun ada antivirus. Jawab Lia, " Pernah terbaca dalam buku 3T ( Taubat, Tasbih, Tahajud) bahawa hati manusia ni seperti internet. Advance kan? Tiap masa, kita dapat mengakses dan menilai peristiwa yang berlaku di keliling kita. baik atau buruk, cantik atau hodoh.. Jadi, hati kita ni sentiasa bergelojak. Ibn Qayyim ada berkata: FREKUENSI GELOMBANG HATI BAGAIKAN GELOJAK AIR YANG SEDANG MENDIDIH. Tapi biasalah kita kan manusia biasa, terkadang iman naik, kadang iman turun. waktu iman turun tu la, pentingnya antivirus hati iaitu zikir, solat, baca quran , tahajud. Andai di fikiran waktu tu terlintas nak lakukan dosa, aktifkan antivirus tu: segera istighfar, baca a'uzubillah, baca 3 qul, ambil wudhu' dan jauhi sumber maksiat tu... biasanya kita selalu risau kalau tidak update antivirus, selalu scan dan buat disc clean up, takut laptop rosak. TAPI BAGAIMANA ANTIVIRUS HATI KITA? SELALU UPDATE TAK?"

Zupppp, kata- kata Liya menyentap jiwa yang sememangnya jarang dengan semua itu.

Malam itu, aku buka radio IKIM (91.5 fm untuk selangor), kebetulan waktu tu seoarang pemanggil meminta lagu Saksi dari kumpulan Rabbani feat Mawi.. sungguh, liriknya begitu tajam menusuk sanubariku, "tangan berkata apa dilakunya,kaki bicara ke mana ia melangkah,mata bersuara apa pandangannya,telinga bercerita apa yang didengar".... tanpa kusedar, air mata mengalir laju membasahi pipi. Teringat perbualan pemuda dengan pak cik di atas bas tadi,"BERUNTUNG PAK CIK, DAPAT JAGA DIRI DARI MAKSIAT MATA. RAMAI YANG ADA NIKMAT MELIHAT, TAPI DIGUNAKAN UNTUK SIA-SIA DAN DAPAT DOSA DENGAN MUDAH JE"..Tiba- tiba, dadaku sebak, hatiku rasa teramat menyesal. Astaghfirullah, mataku sering memandang dosa,mulutku selalu berkata dusta, telinga mendengar umpatan dan lagu yang lagha. Ya Allah, betapa jauh diriku dari Allah. I think that I lost something precious before. terasa hati ini kosong. lesu. lemah... Ya, hidayah Allah boleh datang bila- bila sahaja, dan aku berjanji: 'Iffah kini takkan sama dengan 'Iffah dulu. AKU AKAN BERUBAH !!! Langkah pertama, aku menelefon ibu ayah di kampung memohon maaf dan memohon restu dari mereka kerana doa ibu ayah itu mustajab.. Sungguh, sebelum ini,aku seorang anak yang keras kepala dan malas. Hidupku sewaktu cuti sem hanyalah di depan laptop dan tv semata, jarang sekali membantu ibu di dapur. pasti mereka sering berkecil hati denganku. Tapi, mereka jarang memarahiku, mungkin mereka fikir aku ingin qada' semua ini setelah penat study sewaktu di kampus. Ya lah, 3 sem berturut- turut, aku berjaya mendapat Dean's List." Ya Allah, aku ingin berubah, bantulah hambaMU" doaku sendirian. Lantas, aku mengambil wudhu' dan membuka diari. Larut dalam rasa taubat, luahan hati tanda penyesalan atas dosa lalu.............





Ya Allah,

tika melihat pada diriku ini,

terasa malu untuk menghadapMU Ya Rabbi,

sering aku lewatkan seruan azan tuk menghadapMu Ya Rahman,

berapa lama masaku dengan al quran?

apakah amal istiqomah yang aku lakukan?

mengapa selalu malas ulang kaji pelajaran?

sering kulaku dosa di kala bersendirian,

nikmat pancaindera selalu kuabaikan,

untuk tujuan kemaksiatan,



Ya Allah,

berikan aku keampunan,

tunjukkan aku jalan kebenaran,

agar diri tidak sesat dengan hasutan syaitan..



Alhamdilillah,

kini aku kembali menujuMu,

aku berjanji pada diri,

untuk mencari antivirus hati,

agar hatiku kebal dengan taqwa dan iman,



~tamat ( )~



p/s: cerita ini diadaptasi dari pengalaman kat bus stop di sentral market, sewaktu menunggu my brother untuk pergi ke batu pahat waktu sem lepas. waktu tu, berbual dengan sepasang suami isteri yang buta di bus stop. terdetik di hati, untung mereka, terjaga dari maksiat mata yang macam2 ada di luar sana: perpuan seksi x tutup aurat, pasangan yang belum halal aksinya mengalahkan pasangan halal, dan macam2 lagi. segala yang baik dari Allah, segala yang buruk dari kekurangan diri.

..............................................................................................................

Moral of the story:

1) Janganlah lagha dengan cerita korea, atau pape je la. hanya membuang masa, tambah leka dan tambah maksiat mata. Sedarlah, umat islam di palestin tidak pernah punya masa bersenang lenang seperti kita. jangan siakan laptop yang dibeli oleh ibu bapa tersayang untuk tujuan sia-sia. gunalah sebaiknya untuk mendapat pahala.


2) gunakan nikmat pancaindera yang Allah anugerahkan dengan sebaiknya. "Pada hari ini (hari kiamat), Kami tutup mulut mereka, tangan dan kaki mereka akan memberikan kesaksian terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan" Yaasin: ayat 65.


3) jangan cepat marah. Jom kita tengok 1 kisah yang terjadi pada zaman khalifah Makmun yang terkenal dengan institut terjemahan pertama dunia iaitu Baitul Hikmah. Institut itu aktif menterjemah karya dari eropah seperti karya Plato dan Aristotle ke bahasa arab. Tetapi, golongan ulama' menentang khalifah Makmun. Pada suatu hari, beliau mendengar seorang khatib mengkritiknya sewaktu khutbah di masjid Basrah.Setelah selesai solat jumaat, beliau menemui khatib tersebut dan bertanya, "apa pendapat tuan, siapakah yang lebih baik antara tuan khatib dan nabi Musa?" "Sudah tentu Nabi Musa," jawab khatib itu. " kamu benar. Sekarang, siapa yang lebih jahat antara saya dan firaun menurut pendapat tuan?" Khatib itu terdiam sebentar, dan kemudian menjawab, "tentulah Firaun lebih jahat daripada Tuanku".. Lalu khalifah Makmun berkata, "Maaf Tuan, Seingat saya, Firaun itu amat jahat orangnya, malah mengaku dirinya sebagai Tuhan. Namun, Allah tetap memerintahkan Nabi Musa berbicara dengan kata-kata yang lemah- lembut kepada Firaun. tolong bacakan ayat quran yang menyebutkan arahan itu." Khatib itu dengan tergagap-gagap membaca ayat 44 dalam surah Taha, "Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata-kata yang lemah lembut, semoga ia beringat ataupun takut".. kemudian, Khalifah Makmun berkata, "sekarang, bolehkah saya meminta tuan menegur saya dengan bahasa yang lebih sopan? ini memandangkan saya tidaklah sejahat Firaun dan tuan tidaklah sebaik nabi Musa. haa, tengoklah berhikmahnya Khalifah Makmun ketika berdepan dengan suasana sebegini, jangan cepat melenting..

4) selalulah update antivirus hati dengan zikrullah. sesungguhnya terlalu banyak virus bahaya di luar sana, dengan isu IFF nya, macam2. pastikan ada amalan kita yang istiqomah walau sedikit. contoh: wajibkan diri untuk membaca al-quran at least 5 m/s dalam sehari, solat maghrib, subuh dan isya' secara berjema'ah, baca ma'thurat, dan selawat pada Nabi di waktu lapang.

5) carilah dan jadilah sahabat yang sentiasa mengingatkan kita pada Allah dan mengingatkan kita pada mati. Sesungguhnya, ingat mati akan memadamkan rasa nikmat melakukan maksiat, ingat mati akan memadamkan rasa bertangguh untuk kerjakan ketaatan, ingat mati itu sesungguhnya menghidupkan hati.

6) taatlah pada ibu ayah dan gembirakanlah hati mereka selagi mereka masih bersama kita. jika hati terasa kosong atau rasa gelisah, telefonlah mereka bertanya khabar. Untuk abi dan ummi: terima kasih kerana mendidikku dengan penuh kasih sayang dan didikan agama. kak sayang umi abi kerana Allah.

..............................
umo aq 13 taun,A,B,C. kami 13 taun,,hehe,,emm.. kami kenal kat teratak tu, High school, aq kenal A masa aku langkah ke f1.. masuk kelas
aq: mak aih, ramai doe geng dia, majoriti sume geng dia,,aduuii..
kami mula kenal masing-masing masa kat dalam kelas tuh. sepanjang aq ada kat dalam dunia f1 aq, aq dah mula nak kenal hidup zaman remaja, aq ngan A dan yang lain..hehe..jeng3....masa kat f1 aq mula suke kat someone, haa.. kenapa la ngan aq sampai aq jadi syok kat dia, Ya Allah, macam tak da yang lain.

masuk lak ke tingkat dua, kami dah mula besar, makin tinggi, makin nak tua..
A dan aq berkawan lagi, tapi tak berapa nak rapat lagi, sehinggalah kemunculan si C ini. aq mula mengushar si C. kononnya nak kawan la. kami kawan dan jadi kawan.
waktu ne, aq masih ada hati dan perasaan kat si mamat ntah mane ntah. aq kawan ngan si C dan si A. kami kawan sampaila kami menuju ke tingkat 3.

kami mula rapat, disini bermulalah kehidupan kami bertiga...
A,C,aq...
study tu tak kisahla, sebab aq ne jenis pemalas, dieorang lak alahai, ulat buku la juga, antara kami bertiga aq la yang paling malas dan otak aq paling lembap. sampaikan aq tak dapat nak kejar dieorang.kami bertiga telah tercampak ke alam silat. ketiga-tiga join, kejap je. si A cepat-cepat 'quit'.. tapi antara kami bertiga, si A la yang paling ganas, agak pelik dia tak nak join silat..hahaha
aq dan si C la juga join. bola baling pon kami tak pernah lupakan, tapi yang ne si C plak la yang 'quit'... sumenye tak sempurna.
exam dah dekat, bertungkus-lumus kami study nak dapat result yang gempak. kami semua lulus. si A dan C dapat sama banyak "A" dan aq pula lari la sikit dari dieorang result tu.hehe..biasala..

kami melangkah ke tingkat 4..yaaa,,toint toint..ehehe.. masa ne pula akan berlakunya pula kisah kami yang seterusnya. si C dapat tawaran blaja ke tempat lain. masa ne kami bertiga diuji dengan keadaan yang ntah pape. padahal ini small matter je. punyerla susah nak lepaskan si C, berlakula banjir yang tak dikatakan banjir, banjir yang kuar dari mata...~~~ akhirnya kami relakan si C pergi..demi masa depannya.. walaupun jauh jarak kami, kami tetap bersama.

aq dan A melangkah ke tingkat 5, disinilah kami berjuang untuk 'future' kami. stdy smart. exam SPM akan bermula dan kami berusaha untuk mendapatkan keputusan yang baik. rumahtangga aq dan A bergoyang, dan terus bergoyang.. kami diduga dengan pelbagai cabaran. hubungan kami hampir retak dan telahpun reta..hihihih... sebabkan..tuuutttt... tapi kami hadapinya dengan baik. aq diuji dan A diuji untuk persahabatan kami juga,dan aq tau ini semua ujian dariNYA dalam persahabatan kami. dari sini, aq kenal semus perkara, aq mula jadi matang, boleh berfikir, banyak perasaan yang aq dapat.SPM bermula dan berlepas

keputusan keluar, aq dan A dapat result gempak..maybe,,ehehe.. apepun kami bersyukur.

dipendekkan cerita : aq dapat teruskan stdy aq ke IPTA, begitu juga dengan A dan C. namun aq dan A semakin rapat, ia merapatkan lagi hubungan kami. jauh di mata dekat di hati.. Alhamdulillah c bahagia dengan hidupnya sekarang. aq pun turut bahagia.

aq tercampak ke Pahang, A tercampak ke Kedah, dan C pula tercampak ke Kuala Lumpur. masing-masing jauh di mata, tapi masa kini dah canggih, guna 3G je. hahaha.. aq dengan kehidupan aq dan dieorang dengan kehidupan dieorang. aq dan A masih single (tu yang penting) tapi si C sudah berpunya. itu beza kami bertiga.
si A jadi nurse, tak sangka aq,,hahaha.. si C pulak under perubatan la juga. aq jer yang tercampak jadi land survey.. papepun, korang sume kawan aq, aq sayang korang

tulisan ne aq keluarkan semata-mata nak test menaip..hehehe... dan, cerita ne tak penuh sangat, kalau penuh, rasanya sehari la aq tak abis nak taip semua ne. so diringkaskan ceritanya. kisah aq, ayu dan ct..

Saturday, August 21, 2010

aq?

Bru teRasa nak bnafas kembali, tapi apakah daya aku, bukan rezeki aq kot,,hehe...kengkawan,,aq? sedih,,,,...kuciwasss....but why?? huhu...aq sendiri yang perangkap diri aku dan jadi macam ne,,,aku tak minta kan..apa yang korang akan rasa kalau korang sendiri rasa macam aku, kecewa.........dari segi cinta....

Sunday, August 15, 2010

boLeh aku share something?? ape yang aku rasa sekarang? what happen to me? my life?..hmmmmm
kenapa cinta tu hadir dalam diri aku? ape yang aku fikir sekarang ne, dan ape yang aku nak sebenarnya?? aku buntu, nak membuat keputusan dalam sesuatu perkara bukannya mudah, tapi aku juga ada pendirian, aku dah dewasa untuk memikirkan tentang semua ne... aku bosan dengan hidup aku sekarang, amat membosankan, hari-hari benda yang sama juga aku kena buat. hmm..hanya mampu mengeluh, tapi actually mengeluh ne tak 'ok'..hehehe...so boring!!! bila tengok orang ada pakwe, bahagia je, kuar sesama, ada pape, share,, terasa disayangi,.aku jugak nak terasa ada pakwe..tapi apakan daya aku, aku tak layak untuk semua tu lagi kot, belum masanya lagi kan? hehehe...aku kuatkan semangat...bila difikirkan kembali, aku masih dihantui dengan kisah lama aku, aku menyesal!!! kenapa???!!!! semua tu tak dapat nak di ubah semula, so aku terima walaupun aku tak boleh nak terima semua tu...
bila orang cakap pasal family, aku diamkan je, sebab aku tau, tak banyak mane cerita antara aku dengan family aku..so, aku just dengar member aku cerita.. aku bohong! hehehe...alaa..skali sekala kan..
kawan..aku bahagia ada kawan, tanpa kawan siapala aku kan?....kawan ada banyak jenis, aku tak berapa nak aham sangat tentang kawan ne..tapi aku follow je, nak jaga hati kawan ,kenala ok kan..apa makna berkawan?berkawan ada juga kerana rupa. memilih la konon,ada kerana harta..nak hidup standard la konon, jaga personaliti.huhuh.. ada juga kerana nak dapatkan sesuatu,tapi aku juga pilih kawan, kawan yang mana ada masa kita susah dan juga masa kita senang,...
aku bersyukur aku dapat hidup berkawan ne,,tapi kekadang da juga la rasa sakit hatinya tu,,hehehe...al maklumla kan, adat berkawan...

Saturday, August 7, 2010

Di Mana Cantiknya Seorang Wanita?


Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan. Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu. Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam. Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.

http://farm4.static.flickr.com/3127/2667649053_480d850059.jpg?v=0


Anda ingin lebih cantik dan menarik??

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

# Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.

# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

# Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.

*petikan dari e-mel yg dikirimkan oleh seorg sahabat...

Monday, July 26, 2010

iT's niCe to Be a giRL..like me..i'm gLaD To bE a GirL...hehehehe... wawa? a pOLisas StuDent,,as a StuDent in ciVil enginEEring dePartment oF laNd suRveY.. eVen i'm juSt a gurL, i caN cHaLLengE oTher stuDent in This DEpaRTmenT to maKe my DreaM coMe trUE..huhu.. doN't juDge a BOOk by iTs coVer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...